Εδώ είναι μια καλά τεκμηριωμένη σύνδεση μεταξύ του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) και του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπό το στρες, το ΚΝΣ απελευθερώνει ορμόνες του στρες που διαταράσσουν την ισορροπία και τη σταθερότητα που διατηρούν πολλές ομάδες του ανοσοποιητικού συστήματος, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία.
Υπάρχει μεγάλος όγκος επιστημονικής βιβλιογραφίας που σχετίζεται με το πεδίο έρευνας που ονομάζεται ψυχονευροανοσολογία. Κλινικές μελέτες, που υποστηρίζονται από μελέτες μηχανισμών, έχουν παράσχει πειστικά στοιχεία ότι το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) αλληλοεπιδρά με το ενδοκρινικό και το ανοσοποιητικό σύστημα και ότι αυτές οι αλληλεπιδράσεις είναι αμφίδρομες. Το άγχος ήταν ένα κομβικό σημείο σε αυτό το σώμα της βιβλιογραφίας, επειδή είναι γνωστό ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει απορρύθμιση του ανοσοποιητικού σε πολλές πτυχές των χημικών και κυτταρικών ανοσοαποκρίσεων. Αυτές οι μελέτες χρονολογούνται από τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 και έχουν συμπεριλάβει μερικές πολύ κομψές μελέτες που αφορούν μοντέλα ζώων. Το σημαντικό αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι ότι η απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από το στρες μπορεί να προκαλέσει αλλαγές που δεν είναι μόνο στατιστικά σημαντικές αλλά, κυρίως, βιολογικά σημαντικές όσον αφορά τον κίνδυνο για την υγεία.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: https://www.discoverymedicine.com/Ronald-Glaser/2009/07/18/stress-damages-immune-system-and-health/
1_
Έλεγχος και μείωση των φλεγμονών
2_
Ρύθμιση της λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος
3_
Επιστημονική αποτοξίνωση – Αλκαλοποίηση (pH) – Αντιοξείδωση
4_
Κυτταρική θρέψη
5_
Βιοχημικός έλεγχος του άγχους