Η κουρκουμίνη | Ένα αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό

8 Φεβρουαρίου 2022

Η κουρκουμίνη | Ένα αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό

8 Φεβρουαρίου 2022

Η κουρκουμίνη, ένα ασφαλές διατροφικό συστατικό και ένα φυσικό αντιοξειδωτικό με ευρύ φάσμα βιολογικών λειτουργιών, έχει εξεταστεί σε αρκετές μελέτες τοξικότητας μετάλλων, αλλά ο ρόλος της στην προστασία από την τοξικότητα του υδραργύρου δεν έχει διερευνηθεί. Ως εκ τούτου, η αποτοξίνωση και η αντιοξειδωτική δράση της κουρκουμίνης εξετάστηκαν για να προσδιοριστεί ο προφυλακτικός/θεραπευτικός της ρόλος σε πειραματόζωα που εκτέθηκαν πειραματικά στον υδράργυρο (στο χλωριούχο υδράργυρο-HgCl2, 12 μmol kg−1 β.β. εφάπαξ ενδοπεριτοναϊκή ένεση).

Η θεραπεία με κουρκουμίνη (80mg kg−1 bw ημερησίως για 3 ημέρες, από το στόμα) βρέθηκε ότι έχει προστατευτική επίδραση στις παραμέτρους του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από τον υδράργυρο, συγκεκριμένα, υπεροξείδωση λιπιδίων και επίπεδα γλουταθειόνης και υπεροξειδάση, υπεροξειδάση γλουταθειόνης και καταλάση στο ήπαρ, νεφρούς και εγκέφαλο. Η θεραπεία με κουρκουμίνη ήταν επίσης αποτελεσματική για την αναστροφή βιοχημικών αλλαγών στον ορό που προκαλούνται από τον υδράργυρο, οι οποίες είναι οι δείκτες βλάβης του ήπατος και των νεφρών. Η συγκέντρωση υδραργύρου στους ιστούς μειώθηκε επίσης από την προ/μετά τη θεραπεία με κουρκουμίνη. Ωστόσο, οι ιστοπαθολογικές αλλοιώσεις στο ήπαρ και τους νεφρούς δεν αναστράφηκαν με τη θεραπεία με κουρκουμίνη.

Η έκθεση στον υδράργυρο είχε ως αποτέλεσμα την επαγωγή εκφράσεων mRNA της μεταλλοθειονεΐνης (MT) στο ήπαρ και τους νεφρούς. Τα επίπεδα έκφρασης mRNA της μεταλλοθειονίνης βρέθηκε να μειώνονται μετά την προ-αγωγή με κουρκουμίνη, ενώ η μετά τη θεραπεία με κουρκουμίνη αύξησε περαιτέρω τα επίπεδα έκφρασης MT mRNA. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η προ-επεξεργασία με κουρκουμίνη έχει προστατευτική δράση και ότι η κουρκουμίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικός παράγοντας στη δηλητηρίαση από υδράργυρο. Η μελέτη δείχνει ότι η κουρκουμίνη, ένα αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό, μπορεί να έχει προστατευτική δράση μέσω της ρουτίνας διατροφικής της πρόσληψης έναντι της έκθεσης στον υδράργυρο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: https://analyticalsciencejournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jat.1517

Θεμέλια που σχετίζεται η έρευνα:

1_

Έλεγχος και μείωση των φλεγμονών

2_

Ρύθμιση της λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος

3_

Επιστημονική αποτοξίνωση – Αλκαλοποίηση (pH) – Αντιοξείδωση

4_

Κυτταρική θρέψη

5_

Βιοχημικός έλεγχος του άγχους